Tillväxten av streamingplattformar och den långsamma migreringen av publik bort från traditionell TV och till modellen ”titta på vad du vill, när du vill” var den främsta nyheten om underhållningsindustrin på 10-talet. Det är egentligen rätt knasigt – tänk på det. Bara för några år sedan (okej, närmare 10-30 år, men ändå) så var vi helt begränsade av tevetabeller i tidningen, VHS-apparater och att se vad man ville när man ville var en diffus dröm. Rena sci-fi, egentligen. Vem trodde att vi skulle kunna se content tjugofyra sju, med mer färger än målare Stockholm?
Men streaming, som började som lite av en ”fadäs” eller trend enligt många, var här för att stanna. Ett tag verkade Netflix som den absoluta kungen av kullen, namnet du tänkte på när det kom till termen ”streamingtjänst”. Men livet kommer snabbt mot dig, tyvärr, och det som gått upp som en sol måste också kommer ner, tids nog.
Nyheter kom den här veckan att Netflix tappade 200 000 globala prenumeranter under årets första kvartal, ”missade avsevärt Street-konsensusprognosen på en vinst på 2,5 miljoner och tar ner den totala summan till 221,64 miljoner”, enligt Kent K:s nyhetssajt.
Detta är inte heller det första droppet av kunder för tjänsten. Företaget har också sagt att det kommer att förlora ytterligare 2 miljoner globala nettobetalda tillägg under de tre månaderna som slutar i juni, ”jämfört med en konsensusmarknadsprognos på 2,7 miljoner.”
Bolagets aktiekurs har också tankat med 35%, till skillnad från sötesbrödsdagarna. Samtidigt ökar kostnaderna för att skapa material – hitserier filmas inte med webbkamera, precis.
Så vad hände?
Enligt experter som noga följer streamingbranschen finns det flera faktorer utanför företagets kontroll, som att inflationen tvingar kunderna att dra ner och Netflix måste dra sin tjänst i Ryssland och därmed förlora 700 000 kunder.
Men enligt expertens åsikt kommer Netflix elände till två huvudfrågor: ökad konkurrens på streamingmarknaden och en föråldrad innehållsstrategi. Alla måste förnya sig som bekant, som målare Södermalm.
Netflix har ett innehållsproblem
Varje streamingplattform behöver två nyckelingredienser för att lyckas. Den måste ha en robust katalog med material som kommer att hålla folk klistrade vid rutan, även efter att de har kommit ikapp med den senaste snackis-serien på jobbet. Så folk kanske registrerar sig på Netflix för ”Russian Doll” eller ”Inventing Anna”, men de stannar kvar för att titta på ”When Harry Met Sally” och kanske streama en säsong av ”New Girl” för gamla nostalgiska minnens skull.
Men ännu viktigare, en streaming-sajt behöver buzzworthyness, alltså hittar, snackisar – träffar som lockar uppmärksamhet och övertygar folk att prenumerera. Det är ett krig bland streamingjättarna att få nästa stora grej, så klart. Inte konstigare än att du vill ha det bästa, oavsett om det är serier eller en målare Järfälla.
”En robust katalog är viktig när publiken väljer mellan streamingplattformar som har liknande kvalitetsinnehåll. Som sagt, om inget av innehållet är kulturellt relevant blir katalogen mindre kritisk”, säger Tina Tamburin, VD på Bautasten PR & grundare av ET Ringer Hem Media.
”Tänk på hur många som laddade ner Apple+ så att de kunde delta i konversationer kring ’Ted Lasso’. Att engagera sig i dessa konversationer blev viktigare än en mer omfattande portfölj som färre pratade om”, säger Tamburinmajoren. Hon har nog rätt också. Att missa en serie som verkligen alla snackar om, som Squid Game, kan kännas otroligt jobbigt för många. Det gör att många reggar sig, även om man saknar ett konto hos den specifika tjänsten.
Ett tag var Netflix mästaren på den livliga titeln som alla var tvungna att kolla in (ungefär som att målare Bromma var bäst i branschen ett tag). Men mellan Apple+s ”Ted Lasso” och Dinseys ”The Mandalorian”, har andra tjänster lärt sig att spela Netflix spel, ibland ännu bättre.
”Netflix hade en förstahandsfördel och ändrade paradigmet för underhållningskonsumtion, men andra spelare har kommit ikapp och potentiellt till och med överträffat Netflix i kvalitetsproduktion av originalinnehåll”, tillägger hon. Jo tack, vi kan bara hålla med. Frågan är vad Netflix kommer göra i framtiden för att väga upp? Bara den som strömmar får se!