Verktyg, maskiner och dess användningsområden

Om man är intresserad av maskiner och verktyg så kan vissa uttryck vara främmande.
I denna artikeln tar vi upp användningsområden och förklarar vad namnen och uttrycken innebär.

Smådelstvätt är i princip ett kärl med rengöringsvätska som man pumpar ut genom ett munstycke.
Vätskan kan vara nästan vad som helst men oftast använder man sig utav avfettningsmedel.
Man kan antingen stå och skrubba eller låta sina delar ligga i en korg där dom sköljs av vätskan.
Används ofta till mindre delar som lager eller detaljer som blivit smutsiga eller som har ett lager av gammalt fett på sig.
Perfekt att använda till renoveringar.

Ringnyckelsats är något som man hittar i alla verkstäder och även hos privatpersoner.
Eftersom det finns många olika storlekar av bultar och muttrar med sexkantiga profiler så behöver man verktyg som man kan lossa och spänna dessa med.
Fördelen med ringnycklar är att man kommer åt med dessa på dom flesta ställena och att dom fasta storlekarna tar bort ett moment där man slipper håller på att justera på spännskruven hela tiden som man får göra på en skiftnyckel. Det finns både öppna och hela ringnycklar där dom öppna används till att man enkelt kan spänna och lossa nipplar till bromsrör.
Ringnycklar är stabila men man kompletterar gärna med en blocknyckel-sats som klarar lite mer påfrestningar.

Migsvetsar är vanligt på verkstäder som arbetar med metall där detta är ett verktyg man använder till att sammanfoga metall med hjälp av elektricitet.
Man har en rulle tråd som matas ut genom ett munstycke samtidigt som det kommer ut skyddsgas som skyddar svetsfogen.
Det är inte ovanligt att man hittar en migsvets hemma hos en privatperson som har ett välsorterat garage.
Genom att man har spänning på tråden och godset man svetsar på så bildas det en båge av ström som är så pass varm att den smälter metallen när tråden förs ut.
MIG och MAG brukar man skilja på där MIG innebär en inert gas som är rätt neutral men ändå har skyddande egenskaper.

Mutterdragare tryckluft är något som väldigt oftast används på däckverkstäder där man behöver ett snabbt och effektivt sätt att lossa och dra åt hjulbultar och muttrar.
Dessa används även i på verkstäder där man har många muttrar som ska dras åt eller lossas. Luft är som många vet ett dyrt sätt att driva verktyg men eftersom det sliter mindre så har det en oslagbar livstid. Mutterdragare finns även som elektriska varianter som man oftast bara köper in om man använder den enstaka gånger eller är ute efter dom egenskaperna en mutterdragare ger.
Dom elektriska mutterdragarna föredras av snickare som har arbeten där det ska skruvas in många skruvar eller bultar under en arbetsdag, maskinerna erbjuder ett högre varvtal som ökar takten på arbetet. Rätt inställd med moment eller slirbroms så är en mutterdragare ett väldigt effektivt verktyg.

12V kompressor är en mindre kompressor som man kan ta med sig ut i sitt arbetsfordon. Har man behov av att använda luftdrivna verktyg eller luftpåfyllare när man utför ett arbete där det inte finns tillgång till elektricitet så är detta en bra sak att ha med sig. Exempel på användningsområden är däckverkstäder som har en bil som kör ut och hjälper kunder ute på vägarna.
Det kan vara allt ifrån en lastbil som fått punktering till en bonde som har problem med sin traktor ute på en åker.
Tryckluft är även bra till att blåsa rent detaljer med och det finns utrusning och maskiner som använder sig utav pneumatik.

Låsringstång är en tång som är speciellt utformad för montering eller demontering av låsringar.
Ytterst på tången så sitter det tunna piggar som passar i hålen på låsringen.
Det finns både invändiga och utvändiga låringar som har sin motsvarande typ av tång.
En låsringstång går isär när man trycker ihop den för utanpåliggande låsringar och går ihop för invändiga låsringar.
Tängerna finns även i vinklade utförande som möjliggör att man kan komma åt på ställen som är mer svåråtkomliga.

Dieselkanon är en maskin som värmer upp utrymmen med hjälp av förbränningen av diesel. Det finns två olika typer av dieselkanoner där det finns både med och utan skorsten.
Dessa kanoner med skorsten har en så kallad indirekt uppvärmning där avgaserna leds ut genom skorstenen till skillnad för dom utan skorsten.
Dom andra utan skorsten släpper ut avgaserna tillsammans med värmen som kommer ut vilket innebär att dessa ska man inte använda till utrymmen där människor och djur befinner sig som garage eller lagerutrymmen.
Man kan leda ut värmen och avgaserna från dieselkanoner med skorsten till utrymmen där folk inte befinner sig så man nyttjar all värmeenergi som alstras.
En dieselkanon är ett lätthanterligt sätt att värma upp en större lokal väldigt snabbt på ett pålitligt sätt, och kan vara en räddande ängel där värmesystemet är undermåligt eller ligger nere.
Det är vanligt att se dieselkanoner i byggsektorn där man värmer upp byggnader som håller på att byggas eller garage och verkstäder som har stora portar som släpper ut värmen.

Dragskaft är ett bra komplement till en hylsnyckelsats där man har ett långt skaft som ger en mer kraft genom moment.
Man kan med enkelhet använda en hylsa av önskad storlek så att man kan använda detta till dom allra flesta skruvar och bultar som sitter hårdare än vad dom borde.
En hylsnyckelsats är något väldigt flexibelt som många använder sig utav eftersom det tar förhållandevis mindre plats än en ringnyckel- eller blocknyckelsats.
Satsen består av ett spärrhandtag som man fäster hylsor av i olika storlekar efter behov, spärrhandtaget har en spärranordning som gör att man inte behöver ta loss hylsan från bulten för att ta ett nytt tag.  Man kan svänga spärrskaftet fram och tillbaka där den går fritt åt ena hållet och vrider och spänner åt andra.
Det finns flera tillbehör av förlängare och ledade delar som man sätter mellan hylsan och spärrskaftet för att man lättare ska kunna nå det man arbetar på.
Hylsorna fästes på verktyget på en fyrkantig axel med en liten kula som fjädrar och låser fast hylsan där den vanligaste storleken är ½” men som även finns i mindre storlekar.
Större hylsnyckelsatser innehåller tre spärrskaft i olika storlekar och tillhörande hylsor till dessa, det är inte ovanligt att det även finns en spärrskruvmejsel och bits i olika utföranden.

Gängfilar är något som varje seriös verkstad bör ha. Det är inte ovanligt att man har en gänga som är skadad på något sätt så att istället för att byta ut delen så kan man slipa till gängorna så att det går att använda igen. Man får ha en gängtolk för att ta reda på stigningen och sedan drar man längsmed gängorna tills det skadade partiet har rättats till.
En sats med gängfilar innehåller en mängd olika stigningar så det är viktigt att man använder rätt fil till rätt skruv.
På äldre motorcyklar eller maskiner så kan det vara en stigning som inte är så vanlig längre och det kan vara väldigt svårt att hitta ersättningsskruvar, därför är detta ett måste i dom flestas arsenal av verktyg.

Ultraljudstvättar är något som många förväxlar med smådelstvättar eftersom det kan likna varandra.
Skillnaden mellan dessa två är att en ultraljudstvätt är mer som ett bad än en dusch.
Man lägger ner sina saker som ska rengöras i en korg och sänker ner detta i rengöringsvätskan.
Den rengörande effekten kommer delvis från vätskan men framför allt av små bubblor som bildas i vätskan av en ultraljudsfrekvens.
Bubblorna dom imploderar och på sätt rengör detta på ett väldigt skonsamt sätt.
Det finns ultraljudstvättar till verkstadsbruk men även till andra sorters verksamheter där hygien är viktigt såsom tandläkare, tatuerare och inom vården.
Ett verktyg som rengjorts i en ultraljudstvätt är nämligen steriliserat.