3 tips för hur man tar hand om sin altan

3 tips för hur man tar hand om sin altan

 

Nu när sommaren börjar närma sig är det dags att börja fixa iordning utemiljön där hemma! Om man bor i ett hus med altan eller trädäck kanske vinterns kyla har skapat lite slitage som behöver tas hand om. Uteplatser i alla dess former tål såklart kyla, regn och rusk – men det kan vara bra att underhålla dem lite nu när sommaren kommer så att man kan njuta av en fräsch och fin uteplats igen. Vi har sammanställt en lista med våra 3 bästa tips för hur man tar hand om sin altan eller uteplats inför sommaren!

 

  1. Slipa träet och lacka om

 

Om man tar en altan eller ett trädäck kan träet behöva slipas efter en hård vinter. Att slipa altangolv fungerar ungefär på samma sätt som när man slipar golvet inomhus. Det tar bort slitage och eventuella skador och gör att altanen blir som ny igen. När man är klart med slipningen kan man passa på att lacka om den i samma veva. Om man inte vet hur man ska gå tillväga finns det gott om hjälp att få med lack- eller måleri Stockholm.

 

  1. Grovstäda för att få bort smuts och damm

 

Innan man gör en golvslipning på sin altan kan det vara bra att städa den grundligt. Det kan räcka med att plocka bort löv och annat bråte, dammsuga och moppa den. Sedan kan man slipa till den och lägga på ett lager av lack.

 

  1. Piffa upp med lite nya möbler eller dekorationer

 

Så fort träet är fräscht igen kan man alltid ställa ut lite nya möbler eller dekorationer på altanen. Sätt upp lite ljusslingor eller varför inte lite fina växter! Det ger en mysig känsla och bidrar till att utemiljön blir så bra som möjligt – hela sommaren. Att bygga ny altan gör massor för intrycket, men det viktiga i det läget är att man väljer rätt sorts material för bygget. Även om kl-trä är vackert, så lämpar sig oftast tryckt virke mycket bättre och får en längre hållbarhet.